Minden évben szeptemberben rendezik meg a Káposztafesztivállal egybekötött körsharsányi falunapot. Az egész napos mulatság alatt finom káposztás ételek (töltöttkáposzta, toroskáposzta) kelnek egymással versenyre. A Káposztafesztivál mind gasztronómiai, mind kulturális élményt is jelent az idelátogatóknak.
A harsányi töltöttkáposzta
A rizst megmossuk, hozzáadjuk darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát és óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Kb. 70 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ). Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, a lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.
A töltelékhez:
10dkg rizs, 1kgdarált sertéscomb, 1fejvöröshagyma, 3gerezd fokhagyma, só, őrölt
feketebors, pirospaprika,
A káposztához:
1fej savanyú káposzta, füstölt bordaszél, olaj, 2ek liszt, pirospaprika, 2ek tejföl
Toroskáposzta
Hozzávalók
Elkészítés
1. A sertéshúst a szokásos módon kockára vágjuk, mintha pörköltet készítenénk, majd egy lábasban a zsírt felmelegítjük, és a húst zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket.
2. Nem kell hozzá vizet önteni, mert a hús enged levet, és sokkal finomabb, ha nem vizezzük föl, ha puhára sült, kész a hús félre rakjuk.
3. A káposztát előző nap megfőzzük. Főzés előtt, ha nagyon savanyú egyszer leöblítjük, majd jól kifacsarjuk.
4. Majd rátesszük a húsra, és lassú tűzön összepároljuk.
5. Újra fűszerezzük ízlés szerint. Ha finom, ízletes, tálaljuk!
Szilvalekváros kifli
Elkészítés: 6 dl tejből, 6 tojássárgájából, 12 dkg margarinból, 10 dkg cukorból, kevés sóból, 6 dkg élesztőből 1 dkg lisztből kelt tésztát készítünk. Letakarva langyos helyen pihentetjük 20 percet. A tésztát kinyújtjuk, majd átlósan háromszögekre vágjuk, és megtöltjük lekvárral. Felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tojással lekenjük, 30 percig langyos helyen pihentetjük, és hideg sütőbe toljuk. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk, kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Sütés után, míg meleg vékonyan megkenjük margarinnal, hogy gyönyörű fényes legyen.
Harsányi káposztás lepény
A káposztás kelt sütemény is ebből a tésztából készül, csak a töltelék dinsztelt káposzta. A káposztát lereszeljük, és az olajon megdinszteljük, sóval és borssal és ízlés szerint egy kis cukorral. Kihűtjük, majd a kelttésztába rakjuk. A káposztából a tészta egyik felére halmozunk, a másik felét ráhajtjuk. A tetejét 1 felvert tojással megkenjük, egy villával megszurkáljuk, majd tepsire helyezzük. Pirosra sütjük.
Sült hagymás vér
Hozzávalók
Elkészítés
1. A hagymát ízlés szerint felvágjuk
2. A zsírt felhevítjük, rádobjuk a hagymát és megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát
3. A felkockázott alvadt vért beleöntjük a vízbe, óvatosan kevergetve főzzük. Ha kész rátesszük a dinsztelt hagymára, majd ízesítjük borssal, meg egy pici sóval, nehogy megkeményedjen. ha kész tálaljuk.